Siirry sisältöön
Hot Cuben tarina

Kuvanveistäjä ja muotoilija Harri Markkula suunnitteli Hot Cube -saunan vuonna 1997. Ensimmäinen Hot Cube esiteltiin Keski-Suomessa, Jämsässä järjestetyssä "siltojen välissä" ympäristötaidenäyttelyssä kesällä 1998. Silloin yleisöllä oli ensi kertaa mahdollisuus saunoa teoksessa.

Hot Cube on minimalistinen veistos, jossa taiteilija halusi ottaa kantaa suomalaiseen saunomiskulttuuriin. Mökkisaunan muoto ja käyttötapa on suomalaisille tietyllä tavalla itsestäänselvyys. Hot Cuben tarkoitus oli rikkoa ja ravistella tätä käsitystä. Kaikki "turha" riisuttiin saunan ulkomuodosta pois niin, että jäljelle jäi vain matemaattinen perusmuoto; kuutio.

Tervattuna ja kokonaan puurakenteisena se liittyi läheisesti luontoon. Hot Cube syntyi ikiaikaisista kreikkalaisista alkuaineista: ilma, vesi, maa ja tuli. Veden päälle sijoitettuna valonsäteet peilautuvat ikkunattoman kuutioon sisään ritilälattian raoista. Elävät valonsäteet, tuli, lämpö, tervan tuoksi ja autuaallisen pehmeät löylyt luovat vertaansa vailla olevan elämyksen.

Saunan taiteelliset ja tekniset innovaatiot tekivät siitä myös erittäin toimivan. Löylyt ovat nautinnollisen pehmeät ja pitkät. City lehti palkitsi Hot Cuben Turun parhaana saunana Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011, Hot Cube oli silloin julkisessa käytössä Aurajoessa, Wäinö Aaltosen museon näyttelyssä.

Hot Cubea on tämän jälkeen esitelty useissa näyttelyissä ja julkaisuissa mm. Suomenlinnassa ja Saunasaaressa sekä Helsinki Design viikon ohjelmassa kaksi kertaa. Arkkitehtilehti esittelin Hot Cuben numerossa 1/99. Lisäksi yleisöllä on ollut mahdollisuus saunoa Hot Cubessa mm. omakotimessuilla ja saunafestivaaleilla.

Jos haluat tietää Hot Cubesta enemmän tai mahdollisesti hankkia itsellesi sellaisen, voit olla yhteydessä Villa Högbon henkilökuntaan, lähettää sähköpostia: villa.högbo@saaristokodit.fi tai soittaa numeroon +358 44 055 2253