Tämä tumma kuutio, Hot Cube, on tehnyt pitkän matkan Iniöön. Harri Markkula suunnitteli sen vuonna 1997 elementtirakenteiseksi saunaksi siten, että se on helppo koota, purkaa ja varastoida. Kyseessä oli minimalistinen tilataideteos, jolla otetaan kantaa suomalaiseen saunakulttuuriin. Suomalainen mökkisauna, josta on karsittu pois kaikki epäolleellinen. Ja jäljelle jäi vain pelkistetty, tummaksi tervattu kuutio sekä pitkät pehmeät löylyt.
Alun perin sauna rakennettiin vuonna 1998 ympäristötaidenäyttelyyn, Jämsän jokeen, joka virtaa Jämsän kaupungin läpi. Yleisö pääsi saunomaan. Turun parhaan saunan tittelin se sai vuonna 2011 kun se oli ollut Turun Aurajoessa ja yli 200 vierasta oli siellä saunonut.
Hot Cubea on esitelty alan lehdissä ja se on kiertänyt saunafestivaaleilla ja messuilla, mm. Suomenlinnassa ja Saunasaaressa. Nyt saunakuutio on noussut jaloilleen Iniöön, Villa Högbon takapihalle. Löylyjä otetaan kalliokumpareella havupuiden siimeksessä.
Tervattu kuutio
Tämä 3x3x3 metrinen kuutio on tilataideteos ja sauna. Se on muunneltavissa ja se voidaan rakentaa joko kuivalle maalle tai veden päälle tai ääreen. Sinne voi mennä sisään laskeutumalla kattoluukusta sillan kautta tai suoraan alatasossa ovesta.
Vedessä ollessaan Hot Cubea ei sijoiteta lautan päälle, kuten lauttasaunat, vaan sen kellunnasta huolehtiva rakenne on veden alla näkymättömissä. Veden pinnasta sisään heijastuvat valonsäteet kimaltelevat saunan seinien sisäpuolella. Kaikki efektit ovat luonnon omia, ei sähköisesti tuotettuja.
Saunomisrituaalit ovat suomalaisille tärkeitä.
Hot Cubessa saunotaan ja peseydytään samassa tilassa. Saunominen rituaalina on samanlainen kun perinnesaunoissa. Lämpötilaa säädetään löylyä heittämällä ja ovia avaamalla. Lämmön riittävyydestä huolehtii iso kivimäärä ja massiivinen kiuas. Koska kuutio on ”lattiaton” niin ilma sisällä ei lopu koskaan. 100 %:n kosteus muistutta savusaunan löylyjä, mutta silmiä kirvelevä savun tuoksu puuttuu, sekä tuntikausien lämmitysrupeamaa. Hot Cube on valmis 1.5 tunnissa.
Nautintoa kaikille aisteille
Materiaaleina on sisällä käytetty havuvaneria ja saarnipuuta. Ulkopuoli on tervattu. Lattia on ritilää, jonka kautta tähän ikkunattomaan kuutioon siivilöityy luonnon valoa . Myös tuli valaisee lämmittävän kiukaan lasiluukuista. Tunnelma on äärimmäisen rentouttava.
Hyvien löylyjen lisäksi tilan selkeys, valot ja luonnonmateriaalit puhuttelevat kaikkia aisteja ja luovat rauhaa. Eräät japanilaiset vieraat ovatkin verranneet Hot Cuben tunnelmaa jopa omiin vesitemppeleihinsä.
Harri Markkula on myös tuotteistanut Hot Cuben. Saunoja on tähän mennessä valmistettu kolme kappaletta joista yksi on varastossa odottamassa ostajaa.
Voisiko Iniöstä tulla saunakylä ?
Harrin mielestä voisi, jos Iniöstä vain löytyy tarpeeksi matkailuhenkistä yrittäjyyttä. Saunakyliä on perustettu jo muualle Suomeen ja yksi hyvä esimerkki on Kuusamossa sijaitseva Sauna Tour. Se on useiden saunapalveluita tarjoavien matkailuyrittäjien yhteishanke. Saunaturisteja saapuu sinne jopa lentokoneilla ympäri maailmaa. Hyvinvointimatkailu, johon liittyy rauhoittumisen ja hiljaisuuden elementti, on tällä hetkellä maailman voimakkaimmin kasvava matkailuterndi.
Hot Cubelle tullaan todennäköisesti jossain vaiheessa hankkimaan Sauna from Finlandin myöntämä sertifikaatti. Jos Iniöstä löytyisi pari kolme muuta saunaa joille voisi hakea Autentic Finnish Sauna Experience -laatusertifikaattia, niin siinä meillä olisi jo ainekset ”saariston saunakylälle”.
Villa Högbo tarjoaa saunomismahdollisuuden HotCubessa.
Ole yhteydessä villa.hogbo@saaristokodit.fi, tai +358 44 055 2253
Hot Cube on varattavissa kesäisin myös osoitteessa www.visitinio.fi
Lähteet: Arkkitehtilehti 1/1999, Harri Markkulan haastattelu 16.3.2024