Gå till innehåll

Den här mörka kuben, Hot Cube, har gjort en lång resa till Iniö. Harri Markkula planerade den 1997 som en bastu byggd av element så att den är lätt att montera, ta isär och lagra. Det är en konstinstallation, som tar ställning till den finska bastukulturen. En finsk stugbastu, där allt irrelevant har avlägsnats, och kvar blev bara en enkel, mörktjärad kub och långa, mjuka bastuångor.

Ursprungligen byggdes bastun 1998 till en miljökonstutställning i ån Jämsänjoki, som flyter genom Jämsä stad. Publiken fick bada i bastun. Kuben erhöll titeln ”Åbos bästa bastu” år 2011, när den låg i Aura å och över 200 gäster hade badat i den.

Hot Cube har presenterats i branschtidningar och den har rest runt vid olika bastufestivaler och mässor, bland annat i Sveaborg och Saunasaari i Helsingfors. Nu står bastukuben på nya fötter i Iniö, på Villa Högbos bakgård. Man badar på en bergsknalle bland barrträd.

En tjärad kub

Den här 3x3x3 meters kuben är en konstinstallation och en bastu. Den är omvandlingsbar och kan byggas på torra land, ovanpå eller invid vatten. Man kan gå in via en brygga och genom en taklucka på övre plan eller rakt genom en dörr på nedre plan. 

När man bygger en Hot Cube ovanför vattnet, lägger man den inte på en flotte, utan konstruktionerna som håller kuben flytande finns gömda under vattenytan. Ljusstrålarna reflekteras in från vattenytan, längs med bastuns innerväggar. Alla effekter är naturens egna, inget är konstgjort.

Basturitualer är viktiga för finländare

I en Hot Cube badar man och tvättar sig i samma utrymmen. Ritualen är likadan som i den traditionella bastun. Man reglerar temperaturen med att kasta vatten på bastuugnen och med att öppna dörrarna. En massiv bastuugn med mycket stenar håller värmen vid en tillfredsställande nivå. Eftersom kuben är ”golvlös”, tar luften aldrig slut inne i bastun. 100 procentig luftfuktighet påminner om bad i en rökbastu, fast nu utan den ögonsvidande rökdoften eller en flera timmars uppvärmning. Hot Cube är färdig på 1,5 timmar.

En njutning för alla sinnen

Inne i bastun har man använt granplywood och askträ. Utsidan är tjärad. Golvet är byggt som ett galler, genom vilket det naturliga ljuset filtreras in i den fönsterlösa bastun underifrån. Elden i bastuugnen lyser genom glasluckorna. Stämningen är extremt rogivande.

Den fina ångan, utrymmets klara struktur, ljuset och naturmaterialen tilltalar alla sinne och skapar ro. Några japanska gäster har jämfört stämningen i Hot Cube med sina egna vattentempel.

Skulle Iniö kunna bli en bastuby?

Harris svar är jakande, om det bara finns tillräckligt många företagare som satsar på turism. Bastubyar har redan grundats på andra ställen i Finland. Ett bra exempel är Sauna Tour som finns i Kuusamo. Det är ett gemensamt projekt med olika företagare som säljer bastutjänster. Turister som önskar bada bastu kommer dit t.o.m. med flyg från olika världsdelar. Turism med fokus på välmående, som fokuserar på lugnet och tystnadens element, är för tillfället den starkast växande trenden inom turismen i världen.

Det finns planer på att skaffa ett certifikat utgivet at Sauna from Finland till Hot Cube. Om ännu några bastuägare på Iniö skulle söka Autentic Finnish Sauna Experience -kvalitetscertifikat, så skulle vi ha en början på en ”skärgårdens bastuby”.

Villa Högbo bjuder på bastubad i en Hot Cube. Ta kontakt villa.högbo@saaristokodit.fi, eller +358 44 055 2253

Hot Cube kan reserveras sommartid via adressen www.visitinio.fi

Källor: tidning Arkkitehti 1/1999, intervju av HM