Gå till innehåll
Hot Cuben berättelse

Skulptören och designern Harri Markkula designade bastun Hot Cube år 1997. Den första Hot Cube presenterades på miljökonstutställningen "Mellan broarna" i Jämsä i Mellersta Finland sommaren 1998. Det var första gången som allmänheten hade möjlighet att bada bastu i verket.

Hot Cube är en minimalistisk skulptur där konstnären ville ta ställning till den finska bastukulturen. Stugbastuns form och användning är på sätt och vis en självklarhet för finländarna. Hot Cube var tänkt att bryta och skaka om denna uppfattning. Allt "onödigt" togs bort från bastuns utseende, så att endast den grundläggande matematiska formen kvarstod; kuben.

När den tjärades och byggdes helt av trä var den intimt förknippad med naturen. Hot Cube föddes ur de gamla grekiska elementen: luft, vatten, jord och eld. När den placeras på vatten reflekteras ljusstrålar in i den fönsterlösa kuben genom slitsarna i spaltgolvet. Levande ljusstrålar, eld, värme, tjärrök och saligt mjuka bad skapar en oöverträffad upplevelse.

Bastuns konstnärliga och tekniska innovationer gjorde den också mycket funktionell. Ångan är härligt mjuk och långvarig. Tidningen City utsåg Hot Cube till Åbos bästa bastu under Åbo kulturhuvudstadsår 2011, då Hot Cube var offentligt utställd på Wäinö Aaltonen-museet i Aurajoki.

Sedan dess har Hot Cube presenterats i flera utställningar och publikationer, bland annat i Suomenlinna och Saunasaari, och två gånger i programmet för Helsinki Design Week. Jag presenterade Hot Cube i nummer 1/99 av Architectural Magazine. Allmänheten har också haft möjlighet att bada bastu i Hot Cube på mässor som Private Home Fair och Sauna Festival.

Om du vill veta mer om Hot Cube, eller om du vill köpa en, kan du kontakta Villa Högbos personal, e-post: villa.högbo@saaristokodit.fi eller ringa +358 44 055 2253.